فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 52، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحامد آزاد، طاهره ابراهیمی فر* صفحات 11-37

    پس از آغاز جنگ درون دولتی در سوریه، حزب اتحاد دموکراتیک علی رغم تعارض با دولت مرکزی، روابط نیابتی با رژیم را علیه مخالفان مسلح، در دستور کار قرار داد. حزب اتحاد دموکراتیک از یک سو، به واسطه برخورداری از حمایت دولت مرکزی، بر مناطق خلا قدرت مسلط شد و از سوی دیگر، با آغاز دور جدیدی از روابط نیابتی، به وسیله ائتلاف با عملیات عزم ذاتی از حمایت آمریکا، دست آوردهای حزب را از سرکوب و مهار توسط دولت مرکزی در امان نگاه داشت. بنابراین، بر اساس الگوهای حاکم بر روابط نیابتی، این سوال مطرح می شود که دست آوردهای روابط نیابتی حزب اتحاد دموکراتیک در آینده با چه سرنوشتی روبه رو خواهند شد؟ همچنین، این فرضیه مطرح می شود که دست آوردهای روابط نیابتی حزب اتحاد دموکراتیک با ائتلاف و دولت سوریه، به دلیل عدم برخورداری از مشروعیت حقوقی و تاثیرپذیری از منافع حامیان دولتی پایدار نخواهند ماند. لذا، در مقاله پیش رو، تلاش بر این است که با استفاده از روش تجزیه و تحلیل روند، محتمل ترین سناریوی ممکن کشف و طرح شود. هدف این مقاله کشف الگوهای جدید از روابط گروه های شبه نظامی با دولت ها و نهادهای بین المللی است که ممکن است بر حاکمیت دولت هایی که شبه نظامیان در چارچوب مرزهای ملی آنان فعالیت دارند، تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: حزب اتحاد دموکراتیک، ائتلاف بین المللی، روابط نیابتی، روابط پارتیزان، واحد نظامی موازی
  • فرهاد عباسی صفحات 38-66

    تحولات کشورهای عربی و فرجام خیزش های انقلابی، با دخالت ارتش در این اعتراضات نسبت نزدیکی دارد. مقاله حاضر این پرسش اصلی را مطرح می کند که رویکرد و نقش ارتش در انقلاب ها و خیزش های عربی چه بوده است؟ فرضیه پژوهش آن است که در مصر و تونس ارتش در کنار انقلابیون قرار گرفت. در لیبی، نیروهای ارتش در مواجهه با اعتراضات مردمی دچار انشعاب شدند و مخالفان توانستند در جنگ داخلی بر رژیم قذافی پیروز شوند. در سوریه و یمن، هرچند فرار از ارتش صورت گرفت، ولی به اندازه ای نبود که انسجام ارتش را برهم زند. در بحرین، ارتش در جریان تظاهرات مخالفت آمیز، به سلطنت آل خلیفه پای بند ماند. بنابراین، رویکرد ارتش ها در فرایند های اعتراضات نه تنها اثرگذار، بلکه تعیین کننده بوده است. این مقاله، با روش تحلیلی-توصیفی و در قالب نظریه های نسل دوم، به خصوص جانسون و تیلی، به نفوذ و تاثیر ارتش های عربی در انقلاب ها و خیزش های کشورهاشان پرداخته و با این هدف، تحولات جهان عرب را مورد واکاوی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب، خیزش، کشورهای عربی، انقلاب های عربی، ارتش
  • مصطفی نجفی، حمیدرضا عزیزی* صفحات 67-95

    با توجه به اهمیت شراکت ایران و روسیه در حمایت از دولت سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی در این کشور تاکنون، در این مقاله، ضمن بررسی اهداف و منافع مسکو و تهران در بحران سوریه، اختلافات و اشترکات منافع و اهداف آن ها در این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. در واقع، با توجه به چشم انداز نه چندان روشن روابط ایران و روسیه در سوریه و بدبینی نخبگان و جوامع این دو کشور نسبت به آینده این روابط، هدف از نگارش این مقاله، بررسی آینده شراکت تهران-مسکو در بحران سوریه است. بر این اساس، پرسش اصلی مقاله این است که چه عواملی بر شراکت ایران و روسیه در موضوع سوریه تاثیرگذار است و این عوامل، ماهیت شراکت را به کدام سمت پیش خواهد برد؟ فرضیه اصلی مقاله این است که قرار گرفتن ایران و روسیه در یک محور در سوریه، به معنای اشتراک کامل منافع میان آن ها در این بحران نیست و این دو بازیگر بر سر موضوعاتی همچون آینده بشار اسد، حزب الله و ساختار سیاسی آینده سوریه اختلافات عمده ای با یکدیگر دارند و به همین دلیل، باید گفت اگرچه اهداف کوتاه مدت تضمین کننده بقای شراکت میان این دو کشور در مدت زمانی کوتاه است، اما در بلندمدت می توان انتظار بروز اختلافات اساسی میان آن ها را داشت. در این مقاله، از روش تبیینی و چارچوب نظری نوواقع گرایی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، سوریه، منافع، اختلاف، شراکت
  • محمد فرهادی صفحات 96-122

    مقاله حاضر درصدد تبیین اقتصادی جدایی طلبی کاتالونیا از اسپانیا بر مبنای رویکرد انتخاب عقلانی است. از این منظر، پس از بسط فضای مفهومی موضوع، از رویکرد نظری انتخاب عقلانی برای تبیین آن استفاده شده است. با کاربرد روش کمی از نوع تحلیل ثانوی، داده های مرتبط با شاخص های توسعه اقتصادی منطقه کاتالونیا و کشور اسپانیا، از منابع موجود استخراج و مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهند که: نخست، اکثر شاخص های توسعه اقتصادی منطقه کاتالونیا نسبت به سال های قبل، دارای رشد قابل توجهی بوده است؛ دوم، شاخص های توسعه اقتصادی کاتالونیا نسبت به اسپانیا دارای مزیت رقابتی است. لذا، بر مبنای رویکرد نظری انتخاب عقلانی، می توان اذعان داشت که رویکرد نظری به کار گرفته شده، از قابلیت لازم برای تبیین اقتصادی جدایی طلبی کاتالونیا از اسپانیا برخوردار است.

    کلیدواژگان: اسپانیا، کاتالونیا، انتخاب عقلانی، شاخص های اقتصادی
  • طیبه محمدی کیا صفحات 123-142

    نوشتار پیش رو در صدد تجزیه و تحلیل چشم انداز سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از زاویه دید عربستان، اعم از مجامع دانشگاهی و سیاسی است. جهت دست یابی به این مهم، از رهیافت سازه انگاری معنا گرایانه به همراه سازه انگاری تاریخی بهره برده ایم. نزد سازه انگاران، هویت، تاریخ، روایت سازی و برداشت ذهنی برجسته می شود. این رویکرد، ذیل توجه به معنا و برداشت زبان، واژگان و مفاهیم را نیز مورد توجه قرار می دهد. لذا، بر اساس این رویکرد، سیاست خارجی را می توان هماهنگ کردن و برقراری تناسب میان واژه ها با جهان، جهان خود با جهان دیگر و جهان با واژگان دانست. در این اثنا، روایت کردن و روایت سازی دو مفهوم مرکزی هستند که اهمیت می یابند. مقاله حاضر، به خوانش فهم عربستان از سیاست خارجی ایران ضمن به کارگیری روش سازه انگاری پرداخته است. در این مقاله، ضمن بهره گیری از رویکرد سازه انگاری معنا گرایانه، به نقش کلیدی زبان، معنا، برداشت و بیناذهنیت، تاریخ و هویت توجه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سازه انگاری، عربستان، ایران
  • علی اصغر رفیعی دولت آبادی، رضا نجف زاده* صفحات 143-167

    تاریخ و سیاست مقوله هایی هستند که از دیرباز دارای تعامل و داد و ستد بوده اند و رابطه آن ها به اندازه قدمت تمدن بشری است. امر سیاسی در گستره تاریخ رخ می دهد و تاریخ منتقل کننده تجارب و دست آوردهای آن به جوامع آتی است. در تمدن اسلامی، در قرون میانه، تاریخ توسط اندیش مندان تاریخ باور به ساختاری عقلانی بدل شد که به دنبال خشونت گریزی و خردگرایی در امر سیاسی نیز برآمد. مقاله حاضر، به کاوش در مفهوم امر سیاسی در رساله آفرینش و تاریخ، نوشته مطهربن طاهر المقدسی اختصاص دارد. مقدسی در حکمت عملی خود، تاریخ و سیاست را به هم گره زده و تقابل دوست و دشمن را به تکثر و حضور اراده های آزاد در عین وحدت انسانی بدل کرده است. دیدگاه روشن اندیشانه او در تاریخ عمومی، هیچ اندیشه و انسانی را به محاق نرانده و به همه آرا و عقاید اجازه حضور و ابراز وجود داده تا حقیقت را خود مخاطب برداشت کند. هرمنوتیک تاریخی وی، بن مایه هایی از تبارشناسی یا تاریخ انتقادی را در سده های میانه پرورانده است.

    کلیدواژگان: تاریخ، امر سیاسی، اندیشه اسلامی، عقلانیت خشونت گریز، تاریخ عمومی، تبارشناسی، تاریخ انتقادی
|
  • AmirHamed Azad, Taahere Ebrahimifar* Pages 11-37

    After the onset of the Intra-state War in Syria, Democratic Union Party, in spite of a clash with the central government, put on a agenda that was the proxy relation with the regime against armed opposition. Democratic Union Party, on one hand, through support by the central government dominated on power vacuum areas and on the other hand, with the onset of a new round of proxy relations with the Operation Inherent Resolve Coalition, kept the party›s achievements from suppressing and suppression and containment by the central government. Therefore, on the base of the patterns regnant on the proxy relations, this question arises that what will face the fate of the Democratic Union Party›s proxy achievements in the future? It is also hypothesized that the Democratic Union Party›s proxy achievements with the coalition and Syrian government will not be sustainable due to the lack of legal legitimacy and the impact of the interests of government supporters. Therefore, in the present paper, we try to find and design the most probable scenario by using the trend analysis method. The purpose of this paper is to explore new patterns of militant group relations with governments and international institutions that may affect the sovereignty of states where militants operate within their national boundaries.

  • Farhad Abbasi Pages 38-66

    The developments in the Arab countries and the outcome of revolutionary uprisings are closely related to the military›s involvement in these protests. The main question posed by this article is as follows: What was the approach and role of the army in the Arab revolutions and uprisings? The research hypothesis suggests that in Egypt and Tunisia, the army was placed alongside the revolutionaries. In Libya, army forces broke up in the face of popular protests, and the opponents were able to defeat Gaddafi›s regime in the civil war. In Syria and Yemen, although escaping from the military, it was not enough to break the military›s coherence. In Bahrain, the army adhered to the reign of Al-Khalifa during the opposition protests. Therefore, the approach of the Army to the protest processes has not only been effective but also decisive. This paper is based on analytical-descriptive method and in the form of second-generation theories, especially Johnson and Tilley, and, the influence and impact of the Arab armies on the revolutions and uprisings in th

    Keywords: revolution, Rise, Arabic countries, Arabic revolutions, Army
  • Hamidreza Azizi, Mostafa Najafi Pages 67-95

    Given the importance of Iran-Russia partnership in supporting the Syrian government since the outbreak of the civil war in this country, this article has tried to study the goals and interests of Iran and Russia in the Syrian Crisis and to analyze their diverging and converging goals and interests in this issue. In this vein, the main question of the article is that which factors affect Iran-Russia partnership in Syria and to which direction will these factors direct the nature of partnership between the two sides? The main hypothesis of the article is that being in a common front in Syria does not mean that Iran and Syria are completely on the same page in this crisis and the two sides have major differences on issues such as the future of Bashar al-Assad, Hezbollah and the future political structure of Syria. Therefore, it could be said that although the short-term goals guarantee the survival of the partnership in the short term, we can expect basic differences to arise between the two sides in the longer term. The article has been developed based on the explanatory method, using Neorealism as its theoretical framework.

    Keywords: Iran, Russia, Syria, Interests, Differences, Partnership
  • Mohammad Farhadi Pages 96-122

    The present paper is looking for explaining the Catalan separatism from Spain from an economic view based on Rational Choice approaches. In doing so, following conceptualization of the subject, rational choice theory is employed to explain the main theme of the paper. A secondary analysis quantitative research method is used to analyze the data required from Spain and Catalonia development statistics. The result of the study suggests: (1) most of the development scales of Catalan region has improved significantly in comparison to recent decades; (2) Catalonia economic development has clear advantages over Spanish national economic performance. So, based on a rational choice theory analysis, it could be said that the theoretical approach used here to explain the development is relative.

    Keywords: Spain, Catalonia, Rational Choice, Economic Statistics
  • Tayebeh Mohammadi Kia* Pages 123-142

    This paper attempts to analyze Iran›s foreign policy from the perspective of Saudi Arabia. To achieve this aim, spiritual constructivist approach with attention to historical Constructivism has been used in this paper. In terms of this approach, foreign policy can be understood as harmonize and coordinate words with the world and also the world with words. Concepts like identity, history, narrative and perception are very important in studies of this kind. In order to achieve Saudi Arabia›s understanding of Iran›s foreign policy we have to consider the narrations about Iran which are important in Saudi›s texts. These are narrations about history, identity and political actions. This paper studies why these narrations have been created? In this regard, it analyzes the role of language, meaning, interpretation and intersubjectivity. It focuses on history and identity, as determinant factors of relations between Iran and Saudi Arabia. This article Studies Saudi Arabia›s Texts which areabout Iran before and after the 1979 revolution.

    Keywords: Foreign Policy, Constructivism, Saudi Arabia, Iran
  • Pages 143-167

    History and politics have long been interacting and transacting and their relationship is as old as civilization itself. The political occurs in the context of history and history transmits its experiences and achievements to the future societies. In Islamic civilization in the Middle Ages, the historian scholars made history a rational structure that saught to escape violence and move toward rationalism in the political. The present article is devoted to exploring the concept of the political in Al-Maqdasī’s the creation and the history. In his practical wisdom, Moghadasi has tied up history and politics, and has turned the opposition of friends and enemies into plurality and the presence of free will in the same human unity. His enlightened view of public history has not made any thought and humanity limitted and allowed all opinions to express themselves to bring the truth to the audience. His historical hermeneutics has raised some genealogy or critical history in the Middle Ages.

    Keywords: History, The Political, Islamic Thought, rationality, General History, genealogy, The Critical History